Piec słoneczny jest krzyżówką suszenia pieca i suszenia na powietrzu. Piece te są zazwyczaj szklarnią z wentylatorem wysokotemperaturowym i otworami wentylacyjnymi lub systemem kondensacyjnym. Piece słoneczne są wolniejsze i zmienne ze względu na pogodę, ale są tanie.

Tarcica dębowa a sezonowanie wodne

Zanurzenie w bieżącej wodzie szybko usuwa soki, a następnie drewno jest suszone na powietrzu. „…zmniejsza elastyczność i trwałość drewna, a także sprawia, że jest kruche”. Duhamel, który przeprowadził wiele eksperymentów na ten ważny temat, twierdzi, że drewno do użytku stolarza najlepiej jest przez pewien czas wrzucać do wody, a następnie suszyć, ponieważ zmniejsza ono podatność drewna na wypaczenia i pękanie podczas suszenia, ale dodaje: „Tam, gdzie wymagana jest wytrzymałość, nie powinno być ono wrzucane do wody”. Więcej na https://consultor-drewno.pl/tarcica-debowa/.

Zanurzenie we wrzącej wodzie lub zastosowanie pary wodnej przyspiesza suszenie drewna. Metoda ta powoduje mniejsze skurcze „…ale jest kosztowna w użyciu i zmniejsza wytrzymałość i elastyczność drewna”.

Sezonowanie chemiczne lub solne: Przyprawa solna to zanurzenie drewna w roztworze mocznika, azotanu sodu, który działa jako środek odwadniający. Następnie drewno jest suszone na powietrzu.

Elektryczna przyprawa korzenna: Sezonowanie elektryczne polega na przepuszczaniu przez tarcicę prądu elektrycznego, który powoduje nagrzewanie się drewna i jego suszenie. Metoda ta jest kosztowna, ale jest szybka i jednorodna pod względem jakości.

Wady suszeni: Wady suszy są najpowszechniejszą formą degradacji drewna, obok problemów naturalnych, takich jak sęki. Istnieją dwa rodzaje wad suszenia, chociaż niektóre z nich dotyczą obu przyczyn:

Wady anizotropii skurczowej, powodujące wypaczenia: zwichnięcia, pokłony, skręcenia, krzywizny, sprężyny i diamentów.

Wady powstałe w wyniku nierównomiernego suszenia, powodujące pęknięcie tkanki drewna, takie jak kontrole (powierzchniowe, końcowe i wewnętrzne), podziały końcówek, łączenie miodu i twardnienie skrzyń. Może również dojść do zawalenia się powierzchni drewnianej, często pokazywanego jako pofałdowanie lub „umywalka”. Załamanie jest wadą, która wynika z fizycznego spłaszczenia włókien powyżej punktu nasycenia włókien i dlatego nie jest formą anizotropii skurczowej.

Skup drewna sosnowego i dębowego

Tarcica dębowa a sezonowanie wrzące lub parowe

Organizacje normalizacyjne w Australii i Nowej Zelandii (AS/NZS 4787, 2001) opracowały normę jakości drewna. Pięć miar jakości suszenia obejmuje:

  • gradient wilgotności i obecność resztkowych naprężeń podczas suszenia (utwardzanie nawiewne);
  • kontrole powierzchniowe, wewnętrzne i końcowe;
  • zapaść;
  • zniekształcenia;
  • przebarwienia spowodowane suszeniem. Piec do suszenia drewna

Obecnie dostępne są różne technologie suszenia drewna: konwencjonalne, osuszanie, słoneczne, próżniowe i radiowe.

Konwencjonalne piece do suszenia drewna (Rasmussen, 1988) są konstrukcjami pakietowymi (sideloader) lub gąsienicowymi (tramwaj). Większość pieców do drewna liściastego to piece boczne, w których wózki widłowe służą do załadunku opakowań drewna do pieca. Większość pieców do drewna iglastego to piece gąsienicowe, na których pakiety drewna są ładowane na wózki gąsienicowe/gąsienicowe w celu załadowania pieca.

Nowoczesne wysokotemperaturowe piece konwencjonalne o wysokiej prędkości przepływu powietrza mogą zazwyczaj suszyć 1-calową grubą (25 mm) zieloną tarcicę w ciągu 10 godzin do wilgotności 18%. Jednak 1-calowy zielony dąb czerwony potrzebuje około 28 dni, aby wyschnąć do wilgotności 8%.